středa 13. srpna 2014

Jak probíhá víkend na jazykovém kurzu v zahraničí?


Víkend svého studijního pobytu v Londýně jsem strávila cestováním po Anglii. V sobotu jsem jela do Windsoru, Stonehenge a Salisbury. Den jsem strávila s moc fajn česko-slovenskou partou lidí. Prvně jsem netušila, že jsou z našich krajin, protože mezi sebou mluvili anglicky, pak se ale slečna prořekla a já se s nimi dala do řeči.


Windsor mě naprosto okouzlil! Navštívila jsem nejen Windsor Castle, ale také kapli sv. Jiří, ve které jsou pochováni i někteří angličtí králové. Pak následoval přejezd do Stonehenge. Kameny zde stojí už 5000 let a nikdo si nedokáže vysvětlit, k čemu toto místo sloužilo. Bylo nám řečeno, že archeologové objevili poblíž Stonehenge zbytek vesnice, což vyvolává spekulace o tom, že mohlo sloužit jako pohřebiště. To by možná vysvětlovalo ty vrány, které létaly pouze nad kameny. Bylo to až strašidelné...



V Salisbury jsme navštívili katedrálu, kde jsem měla možnost vidět i Magnu Chartu. Google mi potvrdil mou domněnku, že se tam natáčel Harry Potter.


V neděli jsem jela do univerzitního města Cambridge. Měli jsme sraz u nástupiště Harryho Pottera 9 3/4. Nevěřila jsem tomu, co stojí na jízdence, tak jsem si jela zkontrolovat místo už v pátek, abych tam v neděli nebloudila. V Cambridge jsem byla i v místním muzeu. Město je velmi architektonicky a historicky bohaté. Fotila jsem si snad každou ulici, kterou jsem prošla. Kostely, budovy, univerzity, čínské hodiny a další věci. V Cambridge jsem se dokonce potkala se svým kamarádem ze základní školy a jeho přítelkyní. Neviděla jsem ho několik let, tak jsem byla moc ráda, že setkání vyšlo!

                           

Abyste si nemysleli, že Gabča tráví veškerý čas jenom v obchoďáku nebo procházením památek, vyzpovídali jsme ji také ohledně školy a rodiny. 

Kolik je studentů ve škole/ve skupince?
Minulý týden nás bylo 10, tento týden 12.

Jak jste zapadla do třídy?
Zapadla jsem úplně v pohodě, protože všichni studenti zrovna minulý týden začínali. Horší to budou mít teď ti dva noví, protože my ostatní se už všichni známe.

Jaký byl první školní den (pocity z lidí, test, ...)?
První den byl fajn. Byli jsme ve velké třídě, nejdříve jsme psali test a pak si nás jednotlivě volali, aby zjistili, jak jsme na tom s mluvením v angličtině. Abychom se nenudili při čekání, než přijdeme na řadu, rozdali nám ještě vědomostní kvíz. Až všechny vyzkoušeli, provedli nás po škole a okolí. To vše trvalo cca 3 hodiny, pak jsme měli volno. Teprve druhý den jsme si našli svoji třídu - já na úrovni „Upper intermediate“, podle seznamu na nástěnce.

Jaká je rodina, jídlo, bavíte se spolu?
Bydlím se starší paní, první týden tu se mnou byla ještě jedna slečna, ale teď už jsme tu samy. K snídani mívám toast s ovocem a k večeři je to různé. Měla jsem možnost ochutnat typické anglické jídlo fish and chips a roast dinner. S paní si povídáme především u večeře, třeba o tom, co jsme celý den dělaly, o rodině, studiu, práci, apod. Těch témat máme hodně :-). 

Scházíte se s ostatními studenty i po škole nebo si spíš organizujete program sama?
Spíše si organizuji program sama. Studenti většinou bydlí v rezidencích v centru Londýna a po škole se jdou prospat nebo si jdou uvařit jídlo.

Jaké národnosti studentů Vám připadají nejvíc odlišné nebo nejvíc „zajímavé“. Koho byste označila za nejvíc přátelského?
Je zajímavé, jak rozdílní jsou Švýcaři podle toho, v jaké části Švýcarska bydlí. Přátelští jsou ve třídě všichni, a kdo se o nás asi nejvíce liší, je Japonec. Bohužel zatím jsem ho víc nepoznala, byl s námi teprve první den.

Jak dlouho denně jste ve škole (od kolika do kolika)? Střídají se učitelé podle stejného režimu jako minulý týden?
Ve škole bývám denně 4 hodiny od 9 do 13 hod. První 3 hodiny máme skvělého učitele Toma, je s ním zábava, umí si udělat srandu sám ze sebe a studenty tím baví. Poslední hodinu máme Dereka, ten je více zaměřen na gramatiku, ale i jeho hodiny dokážou být zábavné.

Pořádá škola i nějaký program mimo vyučování? (výlety, sportovní aktivity, večerní zábavu)?
Škola zprostředkovává nejrůznější výlety nejen po Velké Británii, ale například i do Paříže či Bruselu. Minulý týden byl maškarní bál, tento týden je hlavní program boat party. Dále nám nabízí vstupenky do muzeí, divadel a na všechny možné památky se slevou. Každý pátek se koná fotbalový zápas nebo bowling.

Pozorujete po týdnu nějaké zlepšení v angličtině?
Určitě změny pozoruji, vždy mi trvá, než se anglicky rozmluvím. Tento týden dělám už méně gramatických chyb a naučila jsem se plno nových slovíček. Ve škole pořád mluvíme s učitelem i se spolužáky a u večeře si pak povídám i se svojí host mother :), takže neustále trénuji a vylepšuji svoji angličtinu.





Žádné komentáře:

Okomentovat