pondělí 14. listopadu 2016

Češi neumí anglicky, ukazuje průzkum

Přes 800 návštěvníků veletrhu Profesia Days 2016 si otestovalo své jazykové znalosti, které mohou být klíčovou informací pro potenciálního zaměstnavatele. Nejčastější volbou byla angličtina, dále němčina, ruština a francouzština. Vypsali jsme nespočet certifikátu, kterými se otestovaní mohou prokazovat při nástupu do nového zaměstnání, ačkoliv se nejedná o mezinárodně uznávanou zkoušku, ale o orientační výsledek. Přesto ale Češi angličtinu stále neovládají. Proč? 


Problém, a to nejenom v anglickém jazyce, nastává ve chvíli, kdy Češi dosáhnou komunikativní úrovně, která bývá tak často zmiňována v mnoha životopisech. Nejčastěji se jedná o úroveň B1, tedy porozumění hlavním myšlenkám během poslechu a tématům vyskytujících se v běžném každodenním hovoru. Jakmile ale jednou přestaneme cizí jazyk pilovat, postupně jej začneme zapomínat. Doporučeným a osvědčeným tréninkem tak bývá, kromě sledování zahraničního zpravodajství, filmů, seriálů a čtení knih v anglickém jazyce, především pravidelný kontakt s rodilým mluvčím. Nic vás nenaučí cizí jazyk tak dobře, jako konverzace s někým, od koho postupně přebíráte přízvuk a fráze, které vás učebnice nenaučí.


Další doporučovanou a velmi oblíbenou variantou u mladších studentů jsou jazykové pobyty v zahraničí. Mladší generace se nebojí vycestovat během studia nebo za prací, často na vlastní pěst. Mnoho z nich si totiž uvědomuje, že současná výuka cizích jazyků na školách je nedostačující se znatelnými rozdíly a to především při přestupu ze základní na střední školy, kde se setkávají studenti různých jazykových úrovní a dělí se v lepších případech na dvě skupinky - lepší a horší. 


V současné době se požadavky zaměstnavatelů zvyšují, proto je dobré neusnout na vavřínech a denně věnovat alespoň 30 minut procvičování. Stále častěji totiž platí, že angličtina je základ mnoha pozic a není důvod se jí bát. Konec konců, stačí se podívat kolik lidí ji dnes ovládá a za jak krátkou dobu se ji naučili. Tak proč ne vy?:)  
 

Žádné komentáře:

Okomentovat