středa 24. srpna 2016

Plymouth: 3. díl

8. DEN

Začátkem druhého týdne nám došlo, jak rychle první týden (a tedy i první polovina pobytu) utekl. Počasí se lehce mění, je pod mrakem, ale pořád tak akorát na procházky kolem moře. Odpoledne nás totiž jedna čeká v rámci aktivity zvané Scavenger Hunt. Česká skupinka dostává po dopolední výuce instrukce a vyráží ven, hledat v okolí odpovědi na kvízové otázky. Většinu času nás ale doprovází i jedna z vyučujících, takže jsou úkoly rychle splněny a aktivitu hodnotíme jako nejméně zábavnou ze všech. Nakonec máme čas a jdeme odpočívat na lehátka poblíž moře. Nikdo kromě Viktora a Danči se nemá k procházení okolí během rozchodu, pravděpodobně po volné odpočinkové neděli. Následně se vracíme zpátky a na Royal Parade se rozcházíme každý svým směrem. 



9. DEN 

V úterý už se všichni lépe orientují v rozpisech na školních učebnách. Některé skupinky se maličko promíchaly a proto nastal v pondělí zmatek, než každý našel své jméno na dveřích jednotlivé třídy. České skupinky bývají jedny z nejhodnějších a nejklidnějších, dokonce potkáváme i dva slováky, kteří jsou zde individuálně. Odpoledne čekáme před školou na taxi, které nás veze na kraj města, kde se nachází zábavní centrum s bobovou dráhou. Vyzvedáváme si lístky na několik jízd a střídáme se ve frontě se španělskou skupinkou. Kluci a Lucka na dráze téměř nebrzdí, takže jsou z nás dole nejrychleji. Začíná pršet a část naší skupinky už si přeje jet zpátky domů, ačkoliv nás bobová dráha hrozně baví. Taxi nás odváží opět zpátky do centra Plymouthu a většina se vrací rovnou zpátky domů na večeři.



10. DEN 

Středeční den je ve znamení psaní testů, které se týkají pouze některých skupinek. Učitelé si mohou výuku přizpůsobit a ve třídách se střídají. Stává se tedy, že skupinky mají za celý pobyt 3 různé učitele, aby se naučily rychle porozumět. Většinou jsou ve třídě maximálně dva Češi, aby se studenti naučili co nejlépe anglicky. Není se ale čeho bát, všichni sem přijíždí s odlišnou jazykovou znalostí a přirozeně se zde rozmluví. Po vyučování následuje obědová pauza a poté už na nás čeká doubledecker směrem do přírodní rezervace Burrator a Tavistocku. Jízda je odpočinková, projíždíme krásnou přírodou, zastavujeme na focení, procházíme kopce a užíváme si jihozápadní Anglii. Cesta je poměrně dlouhá a nazpátek míjíme několik farem v okolí.





11. DEN 

Předposlední všední den dorazili všichni až překvapivě včas. Nikdo už se po cestě zmateně neztrácí, protože Plymouth už máme prochozený. Stačí si na začátku dát několik jasných orientačních bodů, jedním z nich je i hotel nedaleko školy, kde probíhá čtvrteční diskotéka. Po vyučování následuje program, tentokrát plavba lodí s doprovodným výkladem. Zejména studenti ze Španělska opouští horní část zhruba ve třetině plavby, vyhání je studený vítr, který se během pěti minut proměnil ve slunečné počasí. Sedáme si na nejlepší místa, rozhlížíme se kolem a trochu závidíme Lucce, která si vzala letní šaty. Sluníčko začíná pálit až moc. Plavba končí a všichni se rozcházíme směrem na Royal Parade, kde se většina rozhodla zůstat až do večerní diskotéky. Moje skupinka vyráží zahnat hlad společně do Pizza Hut. Diskotéka se pak nese v klidnějším duchu, nejvíce se hrají španělské písničky a v deset hodin si rodiny vyzvedávají studenty a jedou společně směrem domů. 


12. DEN 

Pátek je nejen pro českou skupinku posledním školním dnem v Plymouthu. Viktor a Honza zůstávají v Anglii déle, proto by se měli správně účastnit odpoledního programu. Ostatní mají volno, aby si stihli zabalit a vedení školy nakonec dovoluje volno i klukům, aby si užili odpoledne s ostatními. Probíhá poslední nákup v Primarku, protože následující den nás čeká už jenom celodenní výlet a v neděli odjezd směrem do Bristolu a poté domů. 

13. DEN 

Výlet do Buckfast Abbey a Exeteru začíná dlouhou cestou, kterou střídá první zastávka na trhu, kde je nejenom jídlo, domácí kosmetika, ale i věci z druhé ruky. Všichni jsme okouzleni velkou zahradou v Buckfast Abbey, kde procházíme starým kostelem a venku nacházíme až 17 druhů levandule rostoucí v zahradách. Nachází se zde i restaurace s nádherným výhledem, která se nakonec ukáže jako cenově přijatelná varianta - nabídka formou bufetu, kde nechybí pečivo na snídani, pečená rajčata nebo fazole. Počasí nám vyšlo nádherně a proto se po návratu vracíme na chvilku domů a část z nás se sejde na poslední večer u majáku, sednout si na trávu s jídlem, pozorovat moře a ostatní skupinky, které zde i grilují. Začíná se nám stýskat a tak si užíváme poslední západ slunce.


14. DEN 

Poslední den jsme si všichni přispali, nasnídali se a rodiny nás odvezli ke škole, kde probíhalo loučení. Personál Mayflower College je maximálně ochotný a přesně na čas nás vyzvednul transfer na letiště do Bristolu, kam jsme jeli přes dvě hodiny. Prvně jsme si zvážili kufry a krátili si čas povídáním. Všichni jsme se shodli na tom, že by pobyt mohl trvat klidně o týden nebo dva déle. Při odbavování došlo k rychlému přendavání věcí, protože Nicole má těžší zavazadlo než 20 kilo a musela by uhradit poplatek (250 Kč za každé kilo navíc). Společně s Aničkou přendavají věci do druhého kufru a vyrážíme dál, směrem k našemu letadlu, které má opět zpoždění, ale tentokrát jenom půl hodiny. Po příletu do Prahy zdravíme druhou skupinku, čekáme na zavazadla a loučíme se. Všem se nám bude po Plymouthu trochu stýskat, ale věříme, že se brzy sejdeme zase! 

středa 3. srpna 2016

Plymouth: 2. díl

5. DEN 

Páteční den nás přivítal krátkou ranní přeháňkou, kterou během dopoledního vyučování vystřídala jasně modrá obloha. Někteří vyrazili během obědové pauzy naproti do Fish&Chips, zbytek si vystačil se sendvičem připraveným hostitelskou rodinou. Odpoledne jsme se přesunuli do společenské místnosti ve spodním patře Mayflower College, kde byla připravena Junk box challenge. Studenti se rozdělili do skupinek, jejichž úkolem bylo vytvořit co nejdelší dráhu, kterou projede kulička za co nejdelšá čas. K dispozici jim byly plastové lahve, útržky kartonu, lepenka a další "stavební materiál". Přibližně po hodině úsilí proběhlo vyhodnocení a vítězem se stala česká skupinka v čele s Matoušem, Aničkou, Ondrou a Nicole, kteří si dali opravdu záležet. Po odpolední aktivitě jsme se rozloučili a každý si šel po svém.



6. DEN

První víkendový den je vždy ve znamení celodenního výletu. Každou sobotu je sraz nedaleko od školy na parkovišti, kde už stojí přichystané autobusy. Tentokrát jsme vyrazili do měst Falmouth a Truro, která jsou od Plymouthu vzdálená asi hodinu a půl cesty. Truro nás oslnilo svou katedrálou a procházka úzkými uličkami byla kouzelná. To jsme ještě netušili, že Falmouth nás přivítá centrem, které zdobí barevné vlaječky a pohodová nálada. Už předem jsme byli upozorněni, že se zde především dobře nakupuje, ale cesta nás s Dančou zavedla rovnou k moři, kde jsme si dali oběd, stejně tak jako klučičí skupinka zašla na oběd do nedaleké restaurace. Dvě hodiny jsme procházeli městem a odjezd byl naplánován tak akorát, když se začal zvedat vítr a mírně poprchávat. Cestou zpět jsme byli unavení a většina jela rovnou domů.



7. DEN

Neděle aneb den, kdy můžeme vyspávat jak se nám zachce. Rodina každé ráno připraví velkou snídani, ptá se studentů na jejich program a případně nabízí společnou aktivitu. Naše skupinka se rozhodne buď pro nákupy, společné setkání s ostatními nebo procházení se po městě. Každý si přes den může dělat co chce, většina zůstává ve městě i na oběd.