pondělí 11. dubna 2016

Deník z Londýna - Miss 2015 Nikol Švantnerová

Den 1
  • Po hektickém balení a přemýšlení co vše si vzít s sebou, jsem konečně dovřela kufr a vydala se směr Letiště Václava Havla. Po nekonečné frontě na letenku a odbavení nastalo loučení s přítelem, které je vždy plné slz, i když letím jen na víkend. 
  • Po krátkém letu a poté, co jsem vystála frontu na kufr a autobus, začala má první zkouška, a to dostat se do rodiny. Cestu jsem měla dobře popsanou, ale na papíru všechno vypadá mnohem jednodušeji než ve skutečnosti. Každopádně jsem do centra Londýna nakonec dorazila, koupila jsem si kartu Oyster na městskou dopravu a vlezla do metra. Chvíli trvalo, než jsem se zorientovala, ale pak jsem nasedla, správně přestoupila a dostala se na linku, která mě měla zavézt až k mé rodině. 
  • Stres ze mě v metru částečně opadl, dokud asi dvě stanice před mou cílovou stanicí, v metru neoznámili, že je to konečná, a já byla bůhví kde. Nakonec jsem se ale doptala a do své cílové stanice dojela. Další půlhodinu mi trvalo najít správný dům, jelikož Angličané to mají opravdu velmi špatně značené. Vše by mi bylo v podstatě jedno, kdybych s sebou netahala 30kilový kufr. Avšak rodinu jsem nakonec našla, paní byla milá, přivítal mě i pejsek Archie a po 6hodinovém hledání jsem měla první den za sebou.

Den 2

  • Můj první školní den. Cestu do školy jsem zvládla bravurně, asi jsem si veškerou smůlu vybrala už předešlý den. Ve škole mě čekaly testy, prohlídka školy a zařazení do třídy.
  • Hned tento den jsem strávila už jednu hodinu se svou třídou, takže jsem se okamžitě seznámila a už jsem také dostala domácí úkol. 
  • Hned po škole jsem se vydala na Oxford street a koupila si maličkost, která mi zvedla náladu po nepříliš vydařeném včerejšku. Poté jsem se sešla se svými novými kamarádkami a šly jsme společně do Hyde Parku a udělaly si piknik. 
  • Domů jsem tentokrát dorazila už bez problému, prostě jsem si zvykla, že holt některé metro končí tam a jiné zase jinde, a tak se musím obrnit trpělivostí.

Den 3

  • Ráno mě očekávala krásná snídaně. Pak jsem se vydala do školy, kde už mě čekal plnohodnotný studijní den. První pocity z výuky byly těžké, protože rozumět rodilým Angličanům není jen tak a ve třídě, kde jsou studenti z Japonska, Itálie a Francie, jejichž akcent je dost odlišný, je to ještě složitější.
  • Bylo to ale stále lepší a lepší. Po výuce jsem se opět vydala po vlastní ose a díky tomu, že škola sídlí v centru, jsem byla pěšky za chvíli u London Eye, Big Benu a dalších známých londýnských památek. Trochu jsem se prošla, pak jsem se vrátila na metro a jela domů. 
  • Byla jsem si ještě zaběhat, protože jsem v okolí našla krásný parčík. Aspoň už vím, kam se můžu příště zase vydat. 
  • Večer jsem dostala večeři a společně s Jackie, mojí náhradní mamkou, jsem povečeřela. Překvapila mě tím, jak vaří zdravě, včera salátek s kuřecím, dneska salátek s rybou, to se mi líbí. Tak a teď už jen udělat úkoly a jít spát.
Den 4
  • Nebyla jsem úplně nadšená ze své třídy, učitelé perfektní, ale chytla jsem takové celkem ,,suchary“ ve třídě, nikdo se moc nebavil, nebyla zábava, a tak jsem ze svého prvního dne byla trochu rozpačitá. Proto jsem dnes hned po příchodu do školy zašla za ředitelem a poprosila ho, zda by mě nepřeložil do jiné třídy, že v této jsem UNHAPPY. Ihned se pustil do řešení. 
  • Samotnou mě překvapilo, že přesun vůbec nebyl problém, jen mi na místě napsal nějaký papírek a poslal mě do jiné třídy. Dbají na to, aby studenti byli spokojení a studium si užívali, takže ve všem rádi vyjdou vstříc. Takže jsem byla přeložena do jiné třídy a to bylo hned jiné kafe. Plno děvčat, zábava, hodně se mluvilo, o pauzách se chodilo na kafe, na terasu, no konečně to byla zábava a jak málo stačí.
  • Takže jsem hned přišla domů spokojenější, dokončila svůj denní rituál a šla spát.

Den 5
  • Dnes je tu stávka metra, takže to pro mě znamenalo volno, jelikož bydlím daleko od školy a bez metra je to pro mě nemožné se tam dostat. Takže jsem si dala takový válecí den, dělala jsem si nějaké věci do školy, četla si, dívala se na filmy, šla si zaběhat a den byl za mnou. Takže dnes sice nic akčnějšího, ale po těch dnech nějaké volno přišlo vhod.


Den 6
  • Ve škole jsem zjistila, že jsem naštěstí nebyla jediná, kdo ve škole chyběl, nepřišlo nás asi 6, takže jsem o nic nepřišla. Ve škole to vždy uteče strašně rychle, pořád si povídáme a děláme nějaké cvičení, vše je zábavné a tak to člověka baví. 
  • Venku se konečně i udělalo lepší počasí, takže jsem opět vyrazila na procházku a hlavně na nákupy do Primarku, což kdo zdá, ví, že tam člověk stráví minimálně 3 hodiny, a pravda. Zalezla jsem tam ve 3 a vylezla po 6 hodině, takže jsem jen sedla na metro a jela domů.
  • Domů jsem se dostala kolem 7, Jackie nebyla doma, ale připravila mi večeři, lososa se salátem, no dokonalá je! Vyčerpaná jsem padla do postele.

Den 7
  • Tak a máme tu víkend, dnes jsem byla se svými přáteli na okružním výletu po Londýně, nachodily jsme 20 km, viděly jsme snad všechny možné památky jako například London Eye, Big Ben, Houses of Parliament, Piccadilly, Buckingham Palace, Trafalgar square, St.Paul’s Cathedral, Tower of London, Tower Bridge a spoustu dalšího. Výhoda Londýna je, že všechny důležité památky jsou blízko kolem sebe, takže člověk za jediný den dokáže obejít úplně všechny.
  • Byla jsem nadšená, dnešek se mi moc líbil, vyčerpaná jsem přišla domů a usla jsem jak miminko.
Den 8
  • Dnes byl opět krásný den, jasno, teplo a já jsem se opět vydala do města, tentokrát se svou kamarádkou Alicí, se kterou jsem se seznámila ve škole, kde tady studuji, protože tam pracuje. 
  • Nabídla se, že mi ukáže zase jiné části Londýna a tak jsme si daly sraz u London Bridge a vydaly se do Camden Town, ze kterého jsem byla nadšená. 
  • Úplně něco jiného, než typický Londýn, je to čtvrť, řekla bych trošku taková ,,crazy“, kde se dá koupit snad úplně všechno a nejvyhlášenější to tu je asi takovým trhem s jídlem, kde si člověk přijde na své. Je tam několik stánků s jídlem z celého světa a za nízké ceny, což člověk jistě při cenách v Londýně ocení. 
  • Když jsme se vypletly z uliček plných lidí, prošly jsme se kolem kanálu, kolem Londýnské ZOO až do nádherného parku a z něj až na Oxford Street, takže jsme naťapkaly dalších 15 km a jely jsme domů. A já abych toho neměla málo, jsem si ještě byla zaběhat a pak už jsem byla opravdu mrtvá.

Den 9
  • Dnes ve škole mi do třídy přibyli noví studenti, dva z Turkmenistánu a potom jeden ze Slovenska a jedna z Čech, jsem za ně moc ráda, ale na druhou stranu už jsem si ve třídě udělala nové kamarády a tak už takové to nadšení z Čecha nebo Slováka nebylo asi takové jako by bývalo bylo minulý týden. Za týden už jsem se ve třídě pěkně rozkoukala, takže už je to spíše zábava.
  • Po škole jsem se sešla s přáteli a jeli jsme se podívat na nástupiště 9 a tři čtvrtě :) Kdo se díval na Harryho Pottera tak jistě ví. Pak následovala zastávka na nejstarší stanici metra tady v Londýně, Baker street, kde je metro staré 150 let a pak už jen zastávka domů, udělat si úkoly, dát si večeři a spát.

Den 10
  • Dnes jsme ve škole brali strašně moc gramatiky, tak to úplně v lásce nemám :) Po škole jsem si koupila sushi, to tu mají vynikající a jela jsem doma trochu odpočívat a dělat domácí úkoly, na zítra předpovídají, že má pršet, tak jsem zvědavá, zda zažiju první londýnský déšť.
Den 11
  • Předpověď se vyplnila, než jsem došla do školy, byla jsem zmoklá jak slepice. Asi i pár lidí ze třídy to odradilo, takže nás bylo asi pět a půl, hráli jsme tedy hodně hry a povídaly, což bylo fajn, musím říct, že je ve třídě čím dál větší zábava. 
  • Měli jsme dělat nějaké cvičení, tak já a Robert jsme spolu byli ve skupině a vymýšleli jsme strašný kraviny, takže mi hodina utekla jako nic. 
  • Pak jsme šli obědvat na střešní terasu na škole a po škole se bohužel nedalo nic dělat, přišla bouřka a hrozně pršelo, takže jsem byla ráda, že jsem dojela domů.
Den 12
  • Tak dnes se mi od rána pěkně dařilo, nejdřív jsem přišla na zastávku vlaku a zjistila jsem, že nemám Oyster card, tak jsem se musela vrátit domů. Než jsem se vrátila, tak mi samozřejmě ujel vlak, tak jsem čekala na další, který jede přímo do Londýna, abych nemusela přesedat, jenomže tady si dělají s dopravou úplně co chtějí, takže asi po 10 minutách, co tabule stále ukazovala, že vlak přijede za 1 minutu, ohlásili, že ho teda zrušili, takže jsem nastoupila na jiný, dojela jsem pár zastávek, tam čekala dalších 10 minut na další vlak a když už jsem konečně byla na cestě na svojí stanici, asi 3x metro zastavilo, že je nějaký problém, samozřejmě jsem tedy přijela pozdě. Naštěstí jsou ve škole velmi tolerantní a nikdo to neřešil. 
  • Po škole jsem se sešla s jednou slečnou ze školy, Alicí, která chtěla článek pro St.Giles :) 

Den 13
  • Tak a mám za sebou poslední den, to to uteklo, jako voda. 
  • Ve škole byla dnes úplně největší pohoda, dostala jsem vysvědčení, se všema jsem se rozloučila, i když to bylo jen 14 dní, i tak jsme si na sebe celkem zvykli, bylo to tedy takové smutné:) spolu se mnou ještě zítra odjíždí další dvě holčiny ze třídy. 
  • Po škole jsem zvládla s holkama ještě poslední kávičku a nakupování, které nám nakonec dalo docela zabrat a přijela jsem domů až v půl 10. 
  • Dala jsem si poslední večeři a zalehla. Zítra už mě čeká jen ta nepříjemná část a to balení, nevím jak tam vše nacpu a pak se dostat na letiště a hurá domů :) Byly to krásné dva týdny, plné nových přátel, zkušeností a já moc děkuji, že jsem se sem mohla podívat a pobytu se zúčastnit.