úterý 4. srpna 2015

Desatero „přikázání“ pro studenty cizích jazyků aneb jak se (relativně) bezbolestně naučit cizí jazyk

Naučit se cizí jazyk není jednoduché, ale je možné si ušetřit práci minimálně tím, že si v hlavě nevytvoříme psychické bloky, které pak zákonitě zpomalují náš pokrok. Ondřej Douša, manažer Channel Crossings, si proto připravil několik rad a doporučení, platných v libovolném pořadí, abyste snáze dosáhli pokroku, naučili se trochu přemýšlet nad svým učením a to svoje učení si pak i lépe užili.

Nepřekládej!
Překladová metoda je stále oblíbená a někomu může zejména na začátku studia i vyhovovat, nicméně nevede ke kýženému cíli. Uč se slovíčka, ale nepřekládej slovo od slova, snaž se soustředit na význam a funkci slov a přemýšlej nad tím, proč a jak se používají. Soustřeď se na to, čemu rozumíš, a smysl si domýšlej.

Neboj se dělat chyby!
Strach a nervozita z dělání chyb mohou být velkou psychologickou překážkou. Dělat chyby je běžné a normální, nikdo nemluví bez chyb ani ve vlastním mateřském jazyce, takže se nauč svoje chyby mít rád – poučení z nich je velmi dobrým prostředkem k dosažení pokroku.

Neomlouvej se!
Neznalost slovíčka nebo správného gramatického tvaru nejsou důvody k omluvě. Cizí jazyk se teprve učíš a dosáhnout pokroku chvíli trvá. Čím více budeš mluvit a procvičovat svoje nové dovednosti, tím více se budeš zlepšovat. Neomlouvej se tedy za svoji neznalost, není k tomu důvod.

Nevzdávej to!
Studium cizího jazyka je v mnoha ohledech podobné sportovnímu tréninku – výkonnost roste skokově. Dlouhá období frustrující stagnace nebo pouze velmi pomalého pokroku střídají skokové posuny naplněné euforií. Ne náhodou dochází k těmto skokovým posunům na rozhraní úrovní, a tak pokud se chceš vyvarovat osudu chronického začátečníka nebo věčného studenta na středně pokročilé úrovni, je obzvláště důležité vytrvat, nevzdat se a stále na sobě pracovat.

Nestyď se!
Používej cizí jazyk, kdykoli k tomu máš příležitost. Važ si každé takové příležitosti a nestresuj se tím, co a jak řekneš, prostě mluv. Nespoléhej se pouze na lekce s lektorem, ale vytvářej si příležitosti k učení sám. Běžné situace, které během dne prožíváš, si znovu přehrávej a představuj si, jak bys je řešil v cizím jazyce. A netrap se tím, že si spolucestující v tramvaji mohou myslet, že trpíš samomluvou.

Nesrovnávej se s jinými!
Nezáleží na tom, jak moc jsi nebo nejsi soutěživý, srovnávání s jinými nemá smysl. Má někdo lepší výslovnost než Ty? Nevadí! Umí někdo všechna slovíčka v učebnici a Ty ne? Nevadí. Soustřeď se na sebe a svoje učení, srovnávej se jen sám se sebou. Sleduj svůj pokrok a nauč se mít radost z každé zdánlivé maličkosti, která se Ti povede. Potřebuješ-li pak přece jen nějaké objektivní srovnání, udělej si certifikovanou zkoušku.

Nepřeháněj to!
Opět stejně jako ve sportu platí, že příliš tréninku vede k přetrénování, ztrátě výkonnosti a nakonec i motivace. Nepřeháněj to ani s učením. I zde platí generacemi osvědčené pravidlo, že stačí půl hodiny denně. Nezáleží na tom, zda si čteš knížku v cizím jazyce, sleduješ cizojazyčné video na internetu nebo děláš domácí úkol na další lekci, důležitá je pravidelnost.

Nezoufej si!
Pokud Ti druhá strana nerozumí, nezoufej. Nedorozumění jsou běžná i ve vlastním jazyce a ke komunikaci zkrátka patří. Stejně tak nepropásni příležitost ke komunikaci v cizím jazyce jen proto, že máš obavy, zda Ti druhá strana bude rozumět. Buď zdravě sebevědomý a věř si, že komunikaci zvládneš.

Nezapomínej na reálie a kulturu!
Každý jazyk je pevně svázaný se svojí kulturou a reáliemi, takže bez jejich studia se neobejdeš. V češtině asi každý zná přísloví: „Dopadli jako sedláci u Chlumce,“ nebo filmové hlášky typu: „Kolik třešní, tolik višní.“ Taková historická přísloví nebo podobné filmové a zlidovělé hlášky existují v každém jazyce. Má tedy rozhodně význam číst knížky v originále, dívat se na filmy nebo seriály a sledovat aktuální dění. Nezaměřuj se tedy jen na jazyk v úzkém slova smyslu, vnímej i jeho kulturu a vše, co s jazykem souvisí, byť třeba jen zdánlivě.

Nemysli negativně = mysli pozitivně!
Zkus si všechna naše přikázání přeformulovat pozitivně. Pozitivní přístup a naladění jsou při studiu cizího jazyka klíčová. Když se Tě někdo zeptá: „Do you speak English?“, zkus místo: „I’m sorry,“ odpovědět: “I am only learning, so could you speak slower please?“ Přemýšlej o tom, co všechno už jsi dokázal, a občas si zrekapituluj, co už umíš říct a co Ti jde nejlépe. Uvidíš, že se budeš cítit lépe a budeš se chtít s vervou pustit do dalšího studia.

Doufáme, že vás naše přikázání pobavila i poučila, a přejeme vám hodně štěstí a zábavy při učení!